Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Wyloguj [ marik_te ]

Falownik na bazie MC3PHAC, AVR.

Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu  Zamknij ten temat    Strona Główna -> Forum elektroda -> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> Falownik na bazie MC3PHAC, AVR.
Zobacz poprzedni temat Wyślij temat do znajomegoWersja do wydrukuPobierz temat na dysk twardyŚledź odpowiedzi w tym temacieDodaj do ulubionych na forum Zobacz następny temat
Temat śledzi 3 użytkowników
Autor Wiadomość
tmgofer
Poziom 12
Poziom 12
Elektrotechnika

Miasto: Tarnów/Kraków
punktów: 81.58
Ofiarowanie punktów
Post 14 Cze 2007 20:42   

Falownik na bazie MC3PHAC, AVR.

Odpowiedz z cytatem

Witam!
Chciałbym zbudować falownik na MC3PHAC (sterowanie z jakiegoś AVR'ka). Obiektem zasilanym z falownika będzie silnik indukcyjny o mocy nie przekraczającej 0,18kW.
Mam pytanie odnośnie doboru tranzystorów, driver'ów i diód w gałęziach...
Jaki "zestaw" byście polecali do takiego projektu?

Pozdrawiam, Mateusz

zgłoś do moderatora +3pkt

Powrót do góry
Offline Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer Gadu-Gadu    Wartość postu: Głosuj: [ + ] [ - ]
tom314
Poziom 5
Poziom 5

punktów: 38.61
Ofiarowanie punktów
Post 31 Sty 2008 10:00   

Re: Falownik na bazie MC3PHAC, AVR.

Odpowiedz z cytatem

Jeśli to jeszcze aktualne to mogę pomóc

Powrót do góry
Offline Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email    Wartość postu: Głosuj: [ + ] [ - ]
tmgofer
Poziom 12
Poziom 12
Elektrotechnika

Ofiarowanie punktów
Post 31 Sty 2008 11:52   

Odpowiedz z cytatem

Witam!
Dzięki za zainteresowanie tematem Smile
Tak jak napisałem interesuje mnie dobór elementów mocy do takiego falownika. Jeżeli masz doświadczenie w obsłudze MC3PHAC, jakieś schematy, byłbym bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam

Powrót do góry
Offline Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Numer Gadu-Gadu    Wartość postu: Głosuj: [ + ] [ - ]
tom314
Poziom 5
Poziom 5

Ofiarowanie punktów
Post 31 Sty 2008 13:18   

Odpowiedz z cytatem

Zbudowałem falownik na tym układzie dla regulacji obrotów pompy 1,5 kW.
Jako "stopień mocy" użyłem doskonałych modułów DIP-IPM PS21254-E (są moduły o mniejszych mocach) - napawdę trudno je zepsuć.
Schemat falownika - dokładnie z not aplikacyjnych modułu i MC3PHAC w trybie standalone. Napisz co chcesz sterować tym AVR-em. Po prostu pytaj - postaram się odpowiadac.

Powrót do góry
Offline Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email    Wartość postu: Głosuj: [ + ] [ - ]
robokop
Moderator Mechanika
Moderator Mechanika
hmmmm, w spaniu ?

Miasto: Płońsk
punktów: 4568.09
Ofiarowanie punktów
Post 31 Sty 2008 14:06   

Odpowiedz z cytatem

Ja również byłbym zainteresowany, mógłby kolega Tom314 zamieścić schemat wykonanego przez siebie falownika ?. Wyszukiwarka nie znajduje nic interesującego na ten temat , chodzi mi o gotowe rozwiązania do ewentualnego skopiowania "żywcem".
Chyba że kolega wolałby na PM (finanse) ?

Powrót do góry
Offline Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Nazwa Tlen    Wartość postu: Głosuj: [ + ] [ - ]
tmgofer
Poziom 12
Poziom 12
Elektrotechnika

Ofiarowanie punktów
Post 31 Sty 2008 14:07   

Odpowiedz z cytatem

Więc tak - po koleji:
Chciałbym sterować silnikiem indukcyjnym swego rodzaju wirówki. Jego moc wahać będzie się od 0,2kW do 1kW
Z MC3PHAC chciałbym się kontaktować poprzez UART'a sprzętowego jakiegoś mikrokontrolera (np. ATtiny2313) więc jak rozumiem muszę zastosować tryb "MC3PHAC Configuration for Using a PC as a Master"
Moduły DIP-IPM PS21254-E prezentują się faktycznie doskonale! Powiedz co z ich dostępnością i ceną, bo jeżeli są poza zasięgiem, to trzeba będzie jednak zastosować jakieś "bardziej znane" drivery i tranzystory.
Czekam na odpowiedź, Mateusz.

Powrót do góry
tom314
Poziom 5
Poziom 5

Ofiarowanie punktów
Post 31 Sty 2008 14:42pomocny post   

Odpowiedz z cytatem

Dla człowieka nie dość obeznanego z tematem (bez obrazy) moduł jest bezpiecznym rozwiązaniem - na którym projekt przy pewnym zgłębieniu tematu - na pewno się uda. Tranzystory i drivery też swoje kosztują - a czas i stracone nerwy przy układzie który wybucha nie wiadomo dlaczego i właściwie z układu nie ma już co zbierac - więc szczerze odradzam.
Moduły bez problemu dostaniesz w firmach ELTRON i DACPOL i kosztuja poniżej 100 PLN. AVR-em możesz sterować też w standalone.[/b]

Dodano po 14 [minuty]:

Do kolegi robokop - schemat zamieszczę - jednak układu który opracowuje obecnie - to w sumie jednorazówka - więc bez zadnych finansów. Wrzucę moze jutro w protelu99 - cokolwiek sprawa zabezpieczenia nadprądowego - nie będzie w tym schemacie rozwiązana w sposób mnie zadawalający (musze jeszcze nad tym popracować) ale działa i falownik nie psuje sie nawet na przewodzie zapiętym miedzy dwie fazy. Wcześniej opracowaliśmy falownik na SA866 (już niedostepny) a obecnie na AT90PWM3 + układ PFC - a ten MC3PHAC to tak dla siebie.

Ostatnio zmieniony przez tom314 dnia 06 Lut 2008 08:58, w całości zmieniany 3 razy

Powrót do góry
tmgofer
Poziom 12
Poziom 12
Elektrotechnika

Ofiarowanie punktów
Post 31 Sty 2008 16:21   

Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Dla człowieka nie dość obeznanego z tematem (bez obrazy) moduł jest bezpiecznym rozwiązaniem

To prawda, w temacie falowników (od strony mocy) jestem zupełnie niedoświadczony. Na uczelni liznęliśmy trochę programowania falowników, więc chciałem się pokusić na zrobienie własnoręcznie takiego urządzenia.
Oczywiście skorzystam z tego modułu, bo faktycznie wydaje się to najbezpieczniejszym rozwiązaniem. Dziękuję za informacje. Jeśli zdecyduję się na zakup, to pewnie pojawią się kolejne pytania Smile
Dzięki za pomoc!

Powrót do góry
pisulski
Poziom 4
Poziom 4

Miasto: Łódź
punktów: 3.80
Ofiarowanie punktów
Post 10 Lut 2008 00:04   

Odpowiedz z cytatem

Witam
Z pewnością szukaliście informacji na elektrodzie dotyczącej budowy (projektowania) falownika. Może udostępnicie linki gdzie takie tematy są poruszane? Pytam się, ponieważ podejmuje się próby zbudowania falownika jednofazowego (na początek). Na razie wszystko jest na etapie koncepcji.
Kilka tematów już odwiedziłem na elektrodzie, gdzie różne pomysły były przedstawiane. Mnie jednak interesuje na razie strona sprzętowa gdyż chciałbym mieć pogląd jakie się stosuje podzespoły np.:
1. Jakie tranzystory stosować do mostka H. Tranzystory czy moduły?
2. Czym sterować bramki tranzystorów mostka. TLP250 , IR2110 czy może cos jeszcze ciekawego? Jakie problemy sie pojawiaja przy tych układach?
3. Diody prostujące napięcie na na wejściu czy tyrystory? Chodzi głównie tu o hamowanie silnikiem? Czy wystarczy tylko włączyć rezystor hamujący pomiędzy (+) a (-), czy należy odłączyć także zasilanie (tyrystory)?
Może ktoś miał do czynienia z innymi układami które się doskonale spisały.
Proszę o rady. Z pewnością przydadzą się nie tylko mnie.

Pozdrawiam

Powrót do góry
tom314
Poziom 5
Poziom 5

Ofiarowanie punktów
Post 13 Lut 2008 20:18   

Odpowiedz z cytatem

Schemat pracującego prototypu falownika w załaczniku (Protel99).
Mozna uruchomic go oczywiście i bez AVR-a.
Pozdrawiam

Ostatnio zmieniony przez tom314 dnia 20 Mar 2008 09:12, w całości zmieniany 1 raz

Powrót do góry
robokop
Moderator Mechanika
Moderator Mechanika
hmmmm, w spaniu ?

Ofiarowanie punktów
Post 13 Lut 2008 21:04   

Odpowiedz z cytatem

Heh, mógłby to ktoś przekonwertować na np. PDF ?

Powrót do góry
Offline Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Nazwa Tlen    Wartość postu: Głosuj: [ + ] [ - ]
tom314
Poziom 5
Poziom 5

Ofiarowanie punktów
Post 13 Lut 2008 22:46   

Odpowiedz z cytatem

Może być i pdf.

Powrót do góry
tmgofer
Poziom 12
Poziom 12
Elektrotechnika

Ofiarowanie punktów
Post 14 Lut 2008 11:48   

Odpowiedz z cytatem

Witam!
tom314 - widzę, że jesteś faktycznie bardzo kompetentną osobą w temacie Smile

Mam pytanie do schematu.
Widzę, że zasilanie 5V procesora jest galwanicznie odseparowane od zasilania MC3PHAC. Czy jest to konieczne? Czy w przypadku kiedy chciałbym się komunikować przez UARTa też muszę rozdzielać obwody zasilania i stosować optoizolację na linie Rx, Tx?

Na tym schemacie silnik kręci się tylko do tyłu, tak?

Jakie jest zadanie tranzystora T2 (BC337) i PK1(RELAY40.61)?

Powrót do góry
robokop
Moderator Mechanika
Moderator Mechanika
hmmmm, w spaniu ?

Ofiarowanie punktów
Post 14 Lut 2008 11:58   

Odpowiedz z cytatem

tmgofer napisał:

Jakie jest zadanie tranzystora T2 (BC337) i PK1(RELAY40.61)?

Przekaźnik bocznikuje rezystor, moim zdaniem chodzi o powolne i delikatne naładowanie kondensatorów C69 - C70 w trakcie załączenia urządzenia do sieci. Ja mam z kolei pytanie, gdzie można zdobyć datasheeta układu Ps21245E, google niewiele na ten temat mówią ?

Powrót do góry
tom314
Poziom 5
Poziom 5

Ofiarowanie punktów
Post 14 Lut 2008 12:32   

Odpowiedz z cytatem

No tak, na schemacie kręci do tyłu - w oryginale mam przełącznik for/rev.

Separacja galwaniczna - jak zauważyłeś do AVR-a podłączona jest "klawiatura" - lepiej jednak zabezpieczyc potencjalnego operatora falownika od porażenia 300V DC (może to sie oczywiście nie zdarzyć - ale w razie poważnej awarii sprzętu?)

Jeśli sterować falownikiem z PC-ta - separacja za pomocą optopar (zwykle szybszych niż PC817) chyba jest konieczna z racji filtra sieciowego zasilacza komputera - jest tam "dzielnik" na niedużych (ok. 4,7nF) kondesatorach Y2, miedzy fazą i PE i N a PE , a obudowa (PE) połączona z gnd np. portu szeregowego - bezpośrednie połączenie z gnd innego urządzenia może skutkować "wybuchem" i np. "spaleniem" portu RS232. Jeśli sterować AVR-em i byłby zasilany z jednego napięcia co i MC3PHAC - pewnie dałoby się i bez separacji - ale z racji tego że falownik pracujacy pod obciążeniem jest urządzeniem wytwarzającym wiele śmieci elektromagnetycznych - wolałem zrobić tak jak na schemacie - które to rozwiązanie spisuje sie znakomicie w falownikach na innych układach.
Ale np. inny falownik na AT90PWM3 pracuje bezpośrednio z modułem PS21245 - jedynie sterownie kontrolerem za pomoca zmiennego wypełnienia PWM-a jest odseparowane - ale to dla bezpieczeństwa.

Tranzystor T2 załącza przekaźnik PK1 po kilku sekundach od załączenia zasilania urządzenia - co pozwala na "łagodne, wstępne" naładowanie sie kondensatorów C69, C70, C71 przez rezystor R35 - krótko mówiąc - nie wywali bezpieczników. Nie należ oczywiście startować falownika przed załączeniem się przekaźnika - R35 tego nie wytrzyma.
Pozdrawiam

Dodano po 8 [minuty]:

PS21245 i PS21254 to praktycznie to samo - ten drugi może pracować za nośna dla PWM 15 kHz (ale sprawdzałem PS21245 na 20kHz i też pracuje bez problemów - mimo że w dokumentacji jest 5kHz)

PS21245-E.pdf
 Opis:
 n/a

Download
 :  PS21245-E.pdf
 Zawartość:  
 Rozmiar:  151.54 KB
 Punkty:  0

Powrót do góry
tom314
Poziom 5
Poziom 5

Ofiarowanie punktów
Post 14 Lut 2008 13:01   

Odpowiedz z cytatem

Datasheet dla PS21254

ps21254_ep.pdf
 Opis:
 n/a

Download
 :  ps21254_ep.pdf
 Zawartość:  
 Rozmiar:  229.56 KB
 Punkty:  0.00

Powrót do góry
robokop
Moderator Mechanika
Moderator Mechanika
hmmmm, w spaniu ?

Ofiarowanie punktów
Post 14 Lut 2008 13:15   

Odpowiedz z cytatem

A jakie jest przewidziane menu użytkownika, zaimplementowane w AVR - ku ?.

Powrót do góry
tom314
Poziom 5
Poziom 5

Ofiarowanie punktów
Post 14 Lut 2008 13:24   

Odpowiedz z cytatem

Bardzo proste menu - bo do bardzo prostego zastosowania, klient zażyczył sobie włącz/wyłącz, zwiększanie/zmniejszanie obrotów (+ i - ) i coś jak praca sinusoidalna (na zmianę powolne zwiększanie i zmniejszanie obrotów), indykacja stanu pracy na led , acceleration/deceleration time ustawiany potecjometrem. Ale może być menu i sterowanie jakie tylko komu się wymarzy, robiłem i z wyświetlaczem LCD, wyświetlającym wszystkie interesujace parametry z pomiarem prądu włącznie.
Pozdrawiam

Powrót do góry
robokop
Moderator Mechanika
Moderator Mechanika
hmmmm, w spaniu ?

Ofiarowanie punktów
Post 14 Lut 2008 13:54   

Odpowiedz z cytatem

Tak sobie patrzę na schemat i myślę. Mi akurat potrzebny jest tylko przebieg trójfazowy bez regulacji częstotliwości i napięcia, tak że schemat można by chyba jeszcze uprościć. A tak z ciekawości - jaki zakres prędkości obrotowej uzyskiwałeś ?
Czy oba te układy można kupić gdzieś w u nas ?

Powrót do góry
tom314
Poziom 5
Poziom 5

Ofiarowanie punktów
Post 14 Lut 2008 14:22   

Odpowiedz z cytatem

Od kilku Hz do 60 Hz na pewno, nieobciążony silnik rozpędzałem do około 100Hz, dla znamionowych obrotów 2880 (silnik Besel) daje to 5Hz~290obr/min, 60Hz~3500 (tzn. powinno być i jest, jednak na nieobciążonym silniku, przy obciążeniu można (ten silnik) traktować jeszcze 53Hz co daje ok. 3000obr/min.

Dodano po 1 [minuty]:

Układ MC3PHAC można było dostać w firmie "PIEKARZ", moduły IGBT w Eltron i Dacpol

Powrót do góry
tmgofer
Poziom 12
Poziom 12
Elektrotechnika

Ofiarowanie punktów
Post 14 Lut 2008 14:39   

Odpowiedz z cytatem

tom314 napisał:
MC3PHAC można było dostać w firmie "PIEKARZ"

Jeżeli dla siebie robimy falownik, to można też zamówić sample na stronie producenta w cenie wysyłki. Zamówiłem 2 i za 3 dni były u mnie w domu. Wysyłka chyba 4$.

Z Dacpol'u na pytanie o PS21254-E dostałem odpowiedź:
Cytat:
Witam,
Układy w magazynie.
Cena:120zł/szt.+VAT 22%.
Przesyłka 18zł netto (DHL Pobranie).

Ostatnio zmieniony przez tmgofer dnia 14 Lut 2008 14:41, w całości zmieniany 1 raz

Powrót do góry
tom314
Poziom 5
Poziom 5

Ofiarowanie punktów
Post 14 Lut 2008 14:40   

Odpowiedz z cytatem

Poza tym polscy dystrybutorzy FREESCALE wg. ich strony :

EBV Elektronik - Wroclaw +480226402355
Future Electronics - Warsaw +48 22 6189202 cast(małpa)future.ca
Gamma Sp. z o.o. - Warsaw +48-22-8627500 info(małpa)gamma.pl
Richardson Electronics +39 055 42083218 antonio(małpa)rell.com
Rochester Electronics sales(małpa)rocelec.com
Silica (An Avnet Company) +48.22.6344736 silica.warszawa(małpa)avnet.com
Spoerle Electronic - Warsaw (An Arrow Company) +48 22 5588282 SalesOffice.Warsaw(małpa)arrowce

Powrót do góry
tehaceole
Poziom 15
Poziom 15
SSWiN, CCTV, KD, Wzmacniacze Mocy

Miasto: Koszalin
punktów: 1505.61
Ofiarowanie punktów
Post 03 Cze 2008 05:55   

Odpowiedz z cytatem

tom314: Czy Ty przypadkiem nie masz czegoś wspólnego z producentami Jaccuzi z Trzebiatowa pod Kołobrzegiem?

Powrót do góry
Offline Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora    Wartość postu: Głosuj: [ + ] [ - ]
marucha79
Poziom 12
Poziom 12

Miasto: Połczyn Zdrój
punktów: 7.36
Ofiarowanie punktów
Post 31 Paź 2008 14:41   

Odpowiedz z cytatem

Można prosić o podpięcie raz jeszcze tego schematu, najlepiej w jakimś ludzkim formacie (pdf)?
Wprawdzie myślę raczej o rozwiązaniu bez procka, tj. MC3PHAC, IR2130, optoizolacja i solidna końcówka mocy, ale chętnie bym sobie schemat obejrzał dla natchnienia.

Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu  Zamknij ten temat    Strona Główna -> Forum elektroda -> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> Falownik na bazie MC3PHAC, AVR.
Zobacz poprzedni temat Wyślij temat do znajomegoWersja do wydrukuPobierz temat na dysk twardyŚledź odpowiedzi w tym temacieDodaj do ulubionych na forum Zobacz następny temat
Strona 1 z 1

[ Page generation time: 0.185 seconds ]

Regulamin || Administrator || Moderatorzy || Nasze bannery || Kontakt
elektroda.pl temat RSS